Zeytin ağacı gübreleme nasıl yapılmalıdır

0
zeytin ağacı gübreleme nasıl yapılır
zeytin ağacı gübreleme nasıl yapılır

Zeytin ağacı gübreleme nasıl yapılmalıdır

Zeytin ağacı Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde rahat şekilde yetişebilen bir bitkidir. Türkiye zeytin üretimi anlamında dünyada 4. sırada yer alan bir ülkedir. Bu yüzden zeytin üretimi ülkemizin ekonomisinde büyük bir pay sahibidir. Bu yüzden ağaç başına alınan verimin arttırılması dünya üzerindeki yerimizin daha iyi olabileceğine işarettir. Çünkü kırsal kesimlerde hala eski usul üretimin devam ettiğini ne yazık ki görmekteyiz. İyi bir gübreleme ile ağaç başına alınan verim büyük ölçüde arttırılır. Bu da hem üreticinin cebine para girmesi hem de ülke ekonomisine büyük miktarda katma değer üretimi anlamına gelir. Bu başlık altından zeytin ağacı için uygun gübrelemenin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yüksek Verim İçin Doğru Gübreleme

Doğru gübreleme önemlidir. Bunun için bir ziraat mühendisi ile görüşerek toprağınızın ihtiyacı olan gübreyi doğru şekilde vermek etkili olacaktır. Eğer toprağınızın ihtiyacı yokken siz sadece gübre atıyorum diye tamamen kendinizi rahatlamak için gübre atarsanız verim alamazsınız sonrasında ise gübre işe yaramıyor gibi kafanızda bir takım düşüncelere kapılabilirsiniz. Bunun için toprak analizi önemlidir.

En iyi mahsül almak için doğru gübrelemenin üzerinde duruyoruz. Zeytin ağacı vegetatif gelişme döneminde topraktan oldukça büyük oranda bir besin almaktadır. Bu besini bizler ağaç diplerine olmak üzere bitkinin ihtiyacı doğrultusunda doğru şekilde verirsek mahsül artışı oldukça fazla şekilde olacaktır. Bu da zeytin ağacından alacağımız verimi arttıracaktır. Dolayısıyla verim almak için gübreleme şarttır. Gübreleme ile birlikte ağaçların soğuğa olan dayanıklılığı da artış gösterir. Doğru yapılan gübreleme ağaçta en üst seviyede verim almayı sağlarken ağaçların bir takım soğuk vurması gibi faktörler karşısında daha iyi direnç gösterdiği bilinir.

Zeytinde Gübreleme

Zeytin ağaçlarında gübreleme ağacın ilk dikimi sırasında başlar ve sonraki yıllarda rutin olarak devam eder. Ancak gübreleme yapmadan önce şu kriterlere dikkat etmek gerekir.

-Kış ayı sonunda ilkbahar yağmurları başlamadan gübreleme işlemi yapmak gübrenin toprakta çözünerek verimin daha iyi olmasını sağlar.

-Kimyasal gübrelerden ziyade çiftlik gübresi, yeşil gübre gibi gübreler de tercih edilebilir.

-Gübre işlemi bitkinin topraktan alamadığı vitamin, mineral ve diğer maddeleri alması için yapılmalıdır bunun için de doğru gübreleme gereklidir.

-Kimyasal gübreler, hayvan gübreleri ya da yeşil gübreler ile toprağa genellikle Azot, Fosfor ve Potasyum maddeleri verilir. Bu besin maddeleri ile ağacın veriminin arttırılması sağlanır. Bu besin maddelerinin her yıl ağacı yeterli şekilde verilmesi gerekir. Ağacın daha iyi verim vermesi için bu maddelerin yeterli şekilde ağacı uygulanması gereken şartlardan birisidir.

Bir bitkinin yaşamına devam edebilmesi ve doğru şekilde besin verebilmesi için Karbon, Fosfor, Kükürt, Bakır, Hidrojen, Potasyum, Demir, Molibden, Oksijen, Manganez, Magnezyum, Bor, Azot, Kalsiyum, Çinko, Klor gibi maddelerin ağaçta yeterli şekilde bulunması gerekir.

Yukarıdaki saydığımız maddelerin eksik olduğu ya da bir kaçının olmadığı besinde bitki hayati devreleri  tamamlayamaz bu da bitkinin gelişmemesine ortam hazırlar.

Zeytinden yüksek oranda verim almak için vermiş olduğumuz gübrelerin ağacın verimini arttırması için toprağın yeterli nem seviyesine ulaşması ile alakalıdır. Eğer toprak yeterli şekilde nem seviyesine ulaşmazsa ve yağan yağmurları toprakta muhafaza edemezsek bu durum verimsizliğe sebep olur.

Şimdi de ağaçlarda hayati önem taşıyan besin maddelerini yakından inceleyelim.

Ağaç Analizi ve Doğru Gübreleme

AZOT

Eksikliğinde bir takım belirtiler ortaya çıkar, bu belirtiler yapraklarda sararma, yaprak dökümü, sürgünlerin azalması, somak ve çiçeklerde azalma, çiçek ya da meyvelerde döküntü, ağacın meyvesinde belli miktarda küçülme, meyvelerde et miktarındaki azalma zeytin ağacında azot eksiğine ilişkin temel belirtiler arasındadır.

POTASYUM

Yaşı fazla olan ağaçlarda üst kısım yapraklarda kahverengi renk alt kısım yapraklarda ise sararmalar bu ağaçlarda potasyum eksikliğini göstermektedir. Ağaçların yaprak ve meyve miktarlarında yaşanan küçülmeler de yine potasyum eksiliğini gösterir. Soğukların verdiği zararlarda artış, meyvelerde et ve yağ miktarındaki azalma.

FOSFOR

Ağaçlarda gelişimin yavaşlaması, yaprakların dökülmesi, dallardaki boğumun zayıflaması ve köklerde görülen zayıflama, çiçeklerde azalma, çiçek açması gecikme, meyve çekirdeğinin küçülmesi, meyvelerde meydana gelen geç olgunlaşma, ürün miktarında azalma, filizlerin az olması, soğuk çarpması, kalitenin azalması fosfor eksikliği ile ilgilidir.

Bu tür topraklarda öncelikle toprak analizi şarttır.

BOR

Sürgünlerin ucunda kuruma, gövde ve sürgünlerde bodurlaşma, yaprak küçülmesi ve dökülme, gövdenin bodurlaşma, çalılaşma, meyvesel şekil bozukluğu gibi sebepler toprakta bor eksikliğine işaret etmektedir.

DEMİR

Yaprak damarları arası renk açılması, sürgünlerde yaşanan kurumalar, genç yapraklarda sararma gibi sebepler demir eksikliğine işaret edebilir.

MAGNEZYUM

Genç filizlerdeki yaprak dökümü, sararma, sürgünlerin gelişmesinin azalması, gelişmelerin az ve sınırlı olması.

ÇİNKO

Damarlar arasındaki sararma, yaprak küçülmesi.

KALSİYUM

Filizlerde kırılma, koparılan yapraklarda sertleşmeden kuruma, genç yapraklarda üşüme, sürgün kuruması ve yaprak dökülmesi gibi sebepler kalsiyum eksikliğini ortaya çıkarır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here