Liyakat Nedir? Liyakat Yok Ne Demek?
Liyakat, bir kişinin yürüttüğü görev hakkında yetkin olması, yürütmekte olduğu görevin ve sorumlulukları taşıyacak bilgi ve deneyime sahip olup yeterli görülmesi durumu. Liyakat olmaması durumu da bir kişinin çalıştığı işin gerektirdiği özellikleri taşımıyor olması anlamına gelmektedir. Buna kısa örnek olarak çok iyi dil bilgisi olması gereken bir iş kadrosuna, çok iyi dil bilen birisinin yerine daha az ve derdini anlatabilecek kadar dil bilgisi olan birisinin alınması olarak düşünebilirsiniz.
Liyakat, kelimesi sözlükte; layık olma, yaraşma, yaraşırlık, uygunluk, yeterlilik, yetenek gibi anlamlara gelmektedir. Liyakatli, bir işi yapan kişinin o işin istediği yetenek ve argümanları kapsıyor olması durumuna verilen isim olarak bilinmektedir.
Devlet Kadrolarında Liyakat
Liyakat yok, liyakatlı olmak gibi sözleri mutlaka haberlerde ve diğer farklı medya organlarında siyasilerin ağzından duymuşsunuzdur. Peki nedir devlet kadrolarında liyakatın olmaması durumu tam olarak ne anlama gelmektedir? Bu soruların cevaplarını kısa kısa sıkıcı olmadan vermeye çalışacağız.
Devlet kadrolarının ve genel olarak iş sektörünün devamlılığı ve sürdürülebilirliği için liyakatın olması gerekir. Eğer liyakat sistemine uygun olmayan işe alımlar gerçekleşirse ilgili kadrolarda ciddi sıkıntılar yaşanır.
Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse;
İki kişi var birisinin adı A diğerinin adı ise B olsun. Bu iki kişi tek bir kontenjanı olan kadroya giriş yapacak. A kişisinin eğitim durumu çok iyi, KPSS puanı 90, İngilizce seviyesi üst düzey, bilgisayar bilgisi ise yine aynı şekilde çok iyi ve pek çok bilgisayar bilgisine hakim.
İşe alınacak olan kadronun ise tek bir şartı var, o kriter de KPSS den 70 puanı geçmek.
B kişisinin KPSS puanı 71, bilgisayar bilgisi çok zayıf, İngilizce seviyesi yok denecek kadar az. Ancak çok önemli yerlerde tanıdıkları yani referansları var.
İşe alım yapılacağı zaman eğer ki A kişisi tercih edilmeyip, referansı var diye B kişisi tercih ediliyorsa bu pozisyonda liyakat eksikliği ortaya çıkmaktadır. Geleceğe yönelik işin sürdürülebilir olması adına bir takım ciddi sıkıntılar ve sorunlar baş gösterir. Bu da ilgili kadronun yeteneksiz kişilerin elinde bulunmasından dolayı, hem bir takım kişilerin hakkı yenir hem de iş konusunda aksamalar meydana gelir.
Liyakat sisteminin bir diğer tanımı ise işin ehline verilmesidir. Eğer iş ehli olan kişiye verilmeyip, bir yerlerde tanıdığı var diye niteliksiz ve yeteneksiz kişilere veriliyorsa ilgili kurum kendi ayağına sıkmaktan başka bir şey yapmıyor demektir.