Türkiye’de çıkartılan madenlerden hangileri yurt dışına en fazla satılmaktadır?

1

Türkiye’de en çok ihraç edilen madenler nelerdir ya da Türkiye’de çıkarılan madenlerden hangileri Yurt dışına en fazla satılmaktadır? Sorularının cevapları bu sayfada yer almaktadır. Ülkemizde pek çok maden ve doğal kaynak yer almakta bu doğal kaynakların yine pek çoğu yurt dışına ihraç edilerek ülkeye sıcak para girişi sağlanmaktadır. Doğal kaynaklar genellikle metalik cevherler, doğal taşlar, enerji hammaddeleri, Endüstriyel hammaddeler şeklinde gruplandırılarak yurt dışından ihraç ürün olarak satılmaktadır.

Doğal Taşlar

Ülkemiz her yıl yurt dışına pek çok ürün ihraç etmektedir. Bunların sayısal olarak değerlerine baktığımızda, en fazla getirisi olan ürünlerin doğal taşlar olduğunu görmekteyiz. Geçtiğimiz birkaç yılın verilerine baktığımız; En çok ihraç edilen ürünler Mermer, traverten, işlenmiş Mermer, yontulmaya ya da inşaata elverişli taşlar ülkemize en çok getirisi olan ihraç ürünler arasında yer alır. En çok ürün sattığımız ülkeler ise ilk sırada Çin yer almaktadır. 2. sırada Amerika Birleşik Devletleri, 3. sırada ise Suudi Arabistan, 4. sırada Irak, 5. sırada Hindistan, 6. sırada Birleşik Arap Emirlikleri, 7. sırada İsrail ve bunları sırasıyla, Fransa, Kanada, Avustralya, İngiltere, Almanya, İtalya takip etmektedir.

Metalik Cevherler

Ülkemizde ihraç ürünü olarak en fazla getirisi olan bir diğer doğal maden grubu ise metalik cevherler olmaktadır. Bunları en çok; Demir, Bakır, Alüminyum, Kurşun, çinko, krom madeni, molibden, antimon ve diğer kıymetli metallerdir. Bu kaynaklar ihraç ürünleri olup ülkeye en çok sıcak para girişi sağlayan doğal kaynaklar arasında ikinci sırada yer almaktadır.

Endüstriyel Hammaddeler

En fazla getirisi olan diğer grup yani 3. grubumuz ise endüstriyel hammaddelerdir. Bunlar ise; tuzlar, kükürt, kuvars, bentonit, Barit, pomza, manyezit, alçı taşı, kireçtaşı, tabii barotlar ve  konsantreleri, feldispat, perlit, süs taşları yer alır. Yine bu ürünleri en çok sattığımız ülkeler sırasıyla; Çin, İtalya, İspanya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri yer alır.

Enerji Hammaddeleri

En fazla getirisi olan son grubumuz ise enerji hammaddeleridir. Enerji hammaddelerine örnek olarak; taş kömürü, turba, koklaşabilir kömürler, bitümler yer almaktadır.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here